©  Foto:

Koldkrigsmuseet REGAN Vest

REGAN Vest, der ligger skjult 60 meter under en kridtbakke, blev opført i al hemmelighed i 1960’erne. Bunkeren står uberørt og er fuldt møbleret med alt originalt interiør intakt.

Bunkeren
Der er ikke tale om et militært anlæg, men bunkeren skulle derimod huse regeringen, embedsmænd samt den siddende regent i tilfælde af en atomkrig – i alt ca. 350 personer. Det var herfra, at Danmark skulle ledes gennem en krisesituation. Bunkeren var sidste bastion, og faldt REGAN Vest, så faldt Danmark – og dermed det danske demokrati.

Maskinmestervillaen
Indgangen til selv bunkeren er skjult mellem træerne i skoven, men foran den og ud mod vejen ligger en gul murstensvilla, som også var med til at skjule bunkerens indgang. Her boede maskinmesteren med sin familie. Det var ham, der havde det daglige tilsyn med bunkeren.

Villaen er indrettet, som den kunne have se ud i 1980, da der boede en familie med far, mor og to børn. Som en del af museumsoplevelsen kan du selv gå på opdagelse i deres hjem, og på skærme kan du høre de enkelte familiemedlemmer fortælle om deres hverdag under den kolde krig.

Udstillingsbygningen
Foruden bunkeren og den gule villa består Koldkrigsmuseet REGAN Vest også af en nyopført velkomst- og udstillingsbygning, hvor du blandt andet finder en udstillingen, der fortæller om den kolde krig, det danske beredskab i krisesituationer samt om bunkerens konstruktion og samtid.

Endelig er der mulighed for publikum at vandre ad nye stier på selve kridtbakken oven over bunkeranlægget. En tur, der giver en god fornemmelse af bunkeranlæggets størrelse og funktion. Allerede nu kan man komme med på guide vandreture i området, hvor man også får et smugkig ind i den karakteristiske indgangstunnel til bunkeranlægget.

Vil du vide mere
Hvis du vil læse mere om REGAN Vest kan du besøge Nordjyske Museers hjemmeside.
Du kan med fordel tilmelde dig Nordjyske Museers nyhedsbrev eller følge den officielle Facebookside, for løbende information.